amintiri calendaristice · amintiri citite · amintirile dorurilor

13 mai – Ziua internaţională a dorului – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Sursă: 13 mai – Ziua internaţională a dorului – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

13 mai – Ziua internaţională a dorului

În 13 mai 2015, România a sărbătorit pentru prima dată Ziua Dorului. Iniţiativa le-a aparţinut membrilor trupei Vunk, care au vrut să dedice această zi tuturor celor care se simt departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Noi trebuia să lansam piesa Fă-mi cu mâna. Ştiam din concerte că prinde foarte bine. Ne-am gândit că trebuie să construim o poveste în jurul ei ca să o putem spune şi mai bine.Mi-am dat seama că tot textul piesei se lega de dor. Aşa a apărut Ziua Dorului”, spunea  Cornel Ilie de la VUNK.

Ne plângem că ne e dor de cineva sau de ceva, iar de la a recunoaşte acest lucru şi până la a face ceva în acest sens este cale lungă. Deseori, spunem că ne e dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm. Deseori, spunem că ne e dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Plecând de la acest lucru şi de la faptul că spunem deseori că sărbătorim tot felul de zile care nu ne aparţin, precum Halloween-ul sau Valentine’s Day, am zis să propunem românilor Ziua Dorului, o zi în care să luăm atitudine în ceea ce priveşte acest sentiment”, declara Cornel Ilie,.

Se spune că acest cuvânt „dor” nu poate fi tradus exact în nicio altă limbă, deşi există cuvinte sau expresii asemănătoare în engleză (longing) sau portugheză (saudade). Semnificaţia cuvântului pentru români este puţin mai intensă decât aceste cuvinte, dar şi decât intensitatea sentimentelor de acest fel trăite de străini.

Este al șaselea an în care se serbează Ziua Dorului, o zi în care oamenii postează în social media mesaje emoționante, radiourile fac playlist-uri cu melodii dedicate, iar brand-urile vin cu oferte speciale.

Vă invit, la ceas târziu de seară, poate şi în ceasurile adânci din această noapte, în ceasurile zilelor ce vor veni ăn această pandemie de #StămAcasă să ne exprimăm în orice fel de forme dorul sau dorurile noastre (versuri, proză, eseuri, videoclipuri, desene şi picturi, fotografii etc.)…

Un gând despre „13 mai – Ziua internaţională a dorului – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.