amintiri citite

Despre găuri negre (II)

(b)Arca lui goE

In imaginile „obișnuite” prin care se încearcă ilustrarea sugestivă (pe înțelesul nostru, al profanilor) a felului în care prezența unor mase distorsionează gravitațional continuumul spațio-temporal, în acord cu teoria relativității, se recurge la o modelare simplificată bi-dimensională (precum cele incluse în episodul anterior al acestei epopei al reconcilierii profanului cu găurile negre). In aceste reprezentări spațiul (bi-dimensional) apare ca fiind o pajiște plană, pe care un corp de probă s-ar putea mișca liber stânga-dreapta si înainte-înapoi. Prezenta unui corp masiv (o planetă de exemplu) în acest spațiu ar avea darul să deformeze pajiștea plană, alungind-o în direcția celei de-a treia dimensiuni (pe verticală), deformarea fiind cu atât mai accentuată cu cât masa corpului este mai mare si cu atât mai abruptă cu cât corpul este mai compact (mai dens, ocupând, la aceiași masă, un volum mai mic) :

Imaginea conferă o anumita sugestivitate dar este profund greșită si induce…

Vezi articolul original 862 de cuvinte mai mult

3 gânduri despre „Despre găuri negre (II)

 1. @Ioan M. / Cronopedia – Am remarcat de câteva ori, cu incontestabilă bucurie, preluarea pe Cronopedia a unora dintre textele propuse pe Arca lui Goe. Începusem să cred ca înțeleg, post factum, nu cu anticipare, dar orișicât, cam care tip de text ar putea capta atenția si declanșa eventual decizia de a fi re-postat aici. Prin gestul de a propune re-postarea episodului al-II-lea al „epopeii” 🙂 reconcilierii profanului cu găurile negre, mărturisesc că nu mai sunt așa de sigur c-as fi ghicit criteriile. Probabil că voi avea nevoie de o teorie mai generală capabilă să explice si sa se potrivească observaților din teren. 🙂 Ceea ce încerc să fac in acest comentariu nu constă în a-mi exprima nedumeririle in legătură cu mecanismul acela secret care va declanșează alegerile, ci pur si simplu pentru a repara cumva faptul că până acum nu v-am spus încă „mulțumesc frumos” pentru gest. O fac iată cu aceasta ocazie, mulțumindu-vă pentru preluări, recunoscând totodată sincer că gestul de acum mă bucură chiar mai mult decât alte dăți, întrucât cred sincer ca temele referitoare la felul in care sunt percepute teoriile științifice in mediile profane chiar ar merita un interes mai deosebit din partea celor care aleg sa se socializeze in blogosfera de limba română, fiind cred aceasta o temă destul de deficitar acoperită. Așadar, mulțumesc si va doresc o zi bună.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sunt abonat la multe bloguri wordpress au blogspot li primesc înştiinţări desprte noile apariţi. Normal cele care îmi stârnesc interes prin titlu le şi deschid şimerg să le citesc şi în măsura în care tematica blogurilor mele (Cronopedia şi Biblioteca Cronopedia) îmi permite repostez cu mare plăcere acele postări. E posibil uneori ca mai ales postările „în serial” să nu le observ la timp şi normal unele să-mi „scape”.
   Eu trebuie să vă mulţumesc pentru oportunitatea oferită de a vă citi şi de vă putea populariza prin umilele mele re-postări.
   Mi-ar place să pot face acest lucru nu numai pe blogurile sus amintite dar şi pe pafginele unei reţele sociale pe care o gestionez cronopeia.ning.com, unde dacă nu vă deranjează vă invid să deveniţi membru cronopedian!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.