amintirea concursurilor · amintiri citite · amintiri literare

Regulament mini-concurs Cronopedia 3 – genul epic scurt, cu tema „O carte estivală într-o filă” – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Sursă: Regulament mini-concurs Cronopedia 3 – genul epic scurt, cu tema „O carte estivală într-o filă” – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Regulament mini-concurs 3 – genul epic scurt, cu tema „O carte estivală într-o filă”

proză foarte scurtă - Căutare Google

Acest Regulament specific este o completare a Regulamentului general poatat aici: REGULAMENTUL GENERAL AL MINI-CONCURSURILOR 3 (de socializare).

 

Pentru luna această ediţie vă propunem, în cadrul mini-concursului 3 un mini-concurs de lucrări e specifice genului epic (scurt).

 

1. Genul abordat: Genul epic (scurt)

 

Genul epic cuprinde totalitatea operelor e, populare și culte, în proză sau în versuri, în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt exprimate în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor antrenate in derularea evenimentelor plasate într-un anumit timp și spațiu. Genului epic îi corespunde, ca mod de expunere predominant, narațiunea.

Structura operei epice

Expozițiunea (fixează spațiul, timpul, unele personaje și împrejurările acțiunii)

Intriga (momentul în care se declanșează conflictul între personajele narațiunii) ***

Desfășurarea acțiunii (prezintă întâmplările cronologic)

Punctul culminant (momentul cel mai tensionat al conflictului)

Deznodământul (sfârșitul conflictului)

 

*** În unele cazuri, intriga poate fi plasată înaintea expozițiunii.

 

Există și termeni noi pentru structura genului epic:

Situația inițială (momentul actual)

Evenimentul care schimbă situația inițială (cauza ce declanșează acțiunea)

Desfășurarea acțiunii

Depășirea situației dificile sau punctul de maximă tensiune (situația tensionată)

Sfârșitul (momentul final)

 

Narațiunea este un termen care caracterizează procesul, arta sau tehnica prin care autorul comunică direct cu cititorul.

Cuvântul narațiune este un neologism împrumutat din limba franceză (narration), unde provenea din latină (narratio = povestire).

Termeni sinonimi: povestire, relatare, expunere, diegeză.

 

Specii ale genului epic abordabile la acest miniconcurs: autobiografie, , povestire, schiţă, basm, poveste cu tâlc (se specifică în paranteză, după titlu).

Modul de expunere de folosit: naraţiunea, descrierea, dialogul.

2. Tema generică: O carte estivală într-o filă. Fiecare text va avea un titlu; din care cel puţin un cuvânt să sugereze ideea de estival;

 

3. Număr de texte: maxim 10 texte;

 

4. Condiţii speciale ale ediţiei:

4.1. – formatarea textului: 2 pagini A4 cu margini de 2 cm, font Arial 12, text indent 1 cm, titlu font 16 îngroşat

4.2. –textul va avea minim 12 paragrafe, structurate pe 80-85 de rânduri (se admit maxim 3 paragrafe marcate cu asterix – * –  de câte 1 rând)

 

5. Organizatorii ediţiei: Ioan Muntean, Lenuş Lungu, ***

 

6. Valoarea premiilor (diplomă tipărită şi în plus):

– premiul I – 60 lei (pachet 3 cărţi)

– premiul II – 40 lei (pachet 2 cărţi)

– premiul III – 20 lei (pachet 1 carte)

 

Textele participante se vor reuni într-o culegere editată de Biblioteca în format electronic. Culegerea poate fi şi în format tipărit în măsura în care sunt asigurate tipărirea a 50 exemplare (15 lei pe exemplar).

 

7. Etapizarea miniconcursului:

a) Perioada de înscriere (2-5 august), perioadă în care vor trimite câte o lucrare pilot pe adresa de mail @gmail.com.

b) perioada postărilor (de la START POSTĂRI la STOP POSTĂRI – 20 august 2019, ora 20.00); (în perioada postărilor autorii pot trimite tot pe aceeaşi adresă de mail creaţiile lor, urmând a fi postate de organizatori care pot formata textul la condiţiile impuse, la cerinţa concurentului)

c) perioada 21 – 28 august (odată cu mesajul STAR VOT până la afişarea mesajului STOP VOT – perioada aprecierilor); aprecierile se fac cu 1-3 steluţe atât de concurenţi – pentru lucrările celorlalţi concurenţi, cât şi de orice altă persoană doritoare; voturile pot fi trimise pe aceeaşi adresă de email centraliza)

d) perioada de la STOP VOT- 280/29 august până la data de 31 august 2019, perioada de centralizare a datelor şi de vot al organizatorilor.

e) pe întreaga perioadă de la STAR POSTĂRI la STOP VOT concurenţii dar şi doritorii pot posta (şi nota cu steluţe de la 1-3) replici personale sub formă de texte pentru extra-bonus (în afară de concurs, fără a respecta obligatoriu condiţiile de concurs de mai sus, dar în condiţiile precizate de organizatori până pe 5 august!)

 

8. Fiecare lucrare participantă va fi cotată astfel:

A) – nota membrilor votanţivotul popular (totalul steluţelor, pe fiecare categorie se transformă în note de la 1 la 10);

B) – nota statistică (de la 1 la 10, acordată pentru următoarele criterii: 1 total comentarii, 2 număr aprecieri „Îmi place”, 3 coeficient apreciere concurenţi (nr. voturi concurent/lucrări ceilalţi concurenţi), 4 nota tehnică (respectarea condiţiilor pt numărul de paragrafe şi numărul de rânduri); (se transformă în note de la 1 la 10 în funcţie de abaterea faţă norma impusă);

C) – nota organizatorilor (fiecare membru organizator va acorda steluţe lucrărilor participante şi va efectua un clasament al primelor 10 lucrări care au minim 2 steluţe în ordine valorică, după opinia sa, cele trei clasamente se însumează şi se transformă în note de la 1 la 10); organizatorii pot participa la votul popular şi la probele bonus în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi membri;

 

– cele trei note astfel acordate se însumează, totalul obţinut, în ordine descrescătoare determinând clasamentul concursului.

 

Adresa de comunicare pentru mini-concursul este:@gmail.com, cu menţiunea Sonet.

 

proză foarte scurtă - Căutare Google

 

În ataşament aveţi o mostră de aspect al textului prezentat în concurs.

O carte într-o filă – model

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.