amintirea concursurilor · amintiri citite · amintiri literare · Fabulator temporis

Regulament mini-concurs Cronopedia 3 – sonetul, cu tema „Iubiri estivale” – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Sursă: Regulament mini-concurs Cronopedia 3 – sonetul, cu tema „Iubiri estivale” – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Regulament mini-concurs Cronopedia 3 – sonetul, cu tema „Iubiri estivale”

Acest Regulament specific este o completare a Regulamentului general poatat aici: REGULAMENTUL GENERAL AL MINI-CONCURSURILOR CRONOPEDIA 3 (de socializare).

Pentru luna această ediţie vă propunem, în cadrul mini-concursului Cronopedia 3 un mini-concurs de sonete estivale.

1. Genul literar abordat: Sonetul

Termenul sonet este derivat din cuvântul provensal sonet și din cuvântul italian sonetto, amândouă însemnând „cântecel”. Începând cu secolul al XIII-lea a ajuns să semnifice un poem cu formă fixă de paisprezece versuri care respectă o schemă de rimă foarte precisă și o structură logică.
Structura sonetului propus pentru concurs va fi de forma: o octavă de opt versuri (formată din două catrene) urmate de un sextet de șase versuri (alcătuit din două terține). Catrenele vor afirma o propunere sau o interogație iar terținele ofereau soluția cu o ruptură clară între cele două. Cele opt versuri vor rima după structura a-b-b-a, b-a-a-b. Pentru terține existau două posibilități c-d-e-c-d-e, sau c-d-c-c-d-c.
Se acceptă ca al nouălea vers să creeze o întoarcere (una volta), care să semnaleze o schimbare de subiect sau ton.

2. Tema generică: Iubiri estivale. Fiecare sonet va avea un titlu de maxim 5 cuvinte; din care cel puţin unul să sugereze ideea de iubire, dragoste, amor, eros.

3. Număr de texte: maxim 10 sonete; suplimentar fiecare concurent sau organizator sau membru al site-lui poate participa cu replici ale sonetelor înscrise în concurs (vezi mai jos condiţiile de notare).

4. Condiţii speciale ale ediţiei:
4.1. – măsura versurilor va fi maxim 13-14;
4.2. – rimele pentru catrene vor fi de rang 1 şi 2 (număr de caractere 3 sau 4, sau mai multe);
4.3. – orice rimă cu mai mult de 5 caractere se contabilizează şi notează (autorii sunt rugaţi să evidenţieze la final aceste rime; pentru aceasta la nota statistică se adaugă un criteriu suplimentar; număr rime cu mai mult de 5 caractere);

5. Organizatorii ediţiei: Ioan Muntean, Constantin Bidulescu, Constantin Mîndruţă;

6. Valoarea premiilor (diplomă tipărită şi în plus):
– premiul I – 60 lei (pachet 3 cărţi)
– premiul II – 40 lei (pachet 2 cărţi)
– premiul III – 20 lei (pachet 1 carte)

Textele participante se vor reuni într-o culegere editată de Biblioteca Cronopedia în format electronic. Culegerea poate fi şi în format tipărit în măsura în care sunt asigurate tipărirea a 50 exemplare (15 lei pe exemplar).

7. Etapizarea miniconcursului:
a) Perioada de înscriere (15-20 iulie), perioadă în care vor trimite câte o lucrare pilot pe adresa de mail cronostaifas@gmail.com.
b) perioada postărilor (de la START POSTĂRI la STOP POSTĂRI – ultima zi a lunii, ora 20.00 – 21 iulie – 31 iulie); (în perioada postărilor autorii pot trimite tot pe aceeaşi adresă de mail creaţiile lor, urmând a fi postate de organizatori  sub acelaşi aspect ca originalul)
c) perioada 01 – 10 august (odată cu mesajul STAR VOT până la afişarea mesajului STOP VOT – perioada aprecierilor); aprecierile se fac cu 1-3 steluţe atât de concurenţi – pentru lucrările celorlalţi concurenţi, cât şi de orice altă persoană doritoare; voturile pot fi trimise pe aceeaşi adresă de email centraliza)t
d) perioada de la STOP VOT- 10/11 august până la data de 14 august 2019, perioada de centralizare a datelor şi de vot al organizatorilor.
e) pe întreaga perioadă de la STAR POSTĂRI la STOP VOT concurenţii dar şi doritorii pot posta (şi nota cu steluţe de la 1-3) replici personale sub formă de sonet (în afară de concurs, fără a respecta obligatoriu condiţiile de concurs); pentru replici şi… ATENŢIE! pentru o subprobă suplimentară se vor acorda premii bonus! Detalii până pe 21 iulie 2019!)

8. Fiecare lucrare participantă va fi cotată astfel:
A) – nota membrilor votanţivotul popular (totalul steluţelor, pe fiecare categorie se transformă în note de la 1 la 10);
B) – nota statistică (de la 1 la 10, acordată pentru următoarele criterii: 1 total comentarii, 2 număr aprecieri „Îmi place”, 3 coeficient apreciere concurenţi (nr. voturi concurent/lucrări ceilalţi concurenţi), 4 număr voturi populare (voturi ale ne-concurenţilor); media celor 4 criterii va forma nota statistică; 5 număr rime cu mai mult de 5 caractere (se transformă în note de la 1 la 10 funcţie de cel mai mare număr de astfel de rime);
C) – nota organizatorilor (fiecare membru organizator va va efectua un clasament al primelor până la 10 lucrări în ordine valorică, după opinia sa, cele trei clasamente se însumează şi se transformă în note de la 1 la 10); organizatorii pot participa la votul popular şi la probele bonus în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi membri;

– cele trei note astfel acordate se însumează, totalul obţinut, în ordine descrescătoare determinând clasamentul concursului.

Adresa de comunicare pentru mini-concursul Cronopedia este:cronostaifas@gmail.com, cu menţiunea Sonet.

amor - Căutare Google

sonet poezie - Căutare Google

amor - Căutare Google

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.