amintiri citite · amintiri onomastice · Fabulator temporis

Origine nume Călin – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Sursă: Origine nume Călin – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Origine nume – Călin

 

 

CalinicSf. Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit în ziua de 11 aprilie, este cel mai de seamă sfânt român din calendarul lunii aprilie. Calinic, numele călugăresc al acestuia, de străveche origine grecească, este analizabil în ajectivul kalos („frumos“sau „bun“, în funcţie de contextul gramatical) şi substantivul nike („victorie“), avînd sensul sintetic de „Învingătorul “sau „Biruitorul “. Astăzi nu mai funcţionează ca nume de botez, dar dăinuieşte ca nume monahal. Limba noastră veche a cunoscut şi forma Călinic, precum şi femininul (foarte rar) Călinichia. Deşi provenite din slavă, Călin şi Călina ar putea avea aceeaşi rădăcină (nu şi Cătălina/Cătălin, care stau în legătură mai degrabă cu Ecaterina).

Prenume de mare vechime la noi în ţară, Călin şi Călina sînt răspîndite în toate regiunile României. Ele şi-au cunoscut celebritatea în mare măsură datorită cunoscutului poem scris de Mihai Eminescu – „Călin”.

Călin şi Călina nu au legătură cu numele de arbust care face flori albe şi fructe roşii, şi care poartă acelaşi nume. Numele de faţă reproduc formele de Kalin şi Kalina, de origine slavă, întîlnite cu precădere în onomastica bulgarilor, a sârbilor, croaţilor, ruşilor şi a ucrainienilor. Există păreri care susţin ipoteza originii turco-tătare a lui Kalin, care ar avea semnificaţia de „gros, corpolent” (este însă puţin probabil, deoarece este o semnificaţie nepotrivită pentru un nume de botez).

Călin şi Călina aparţin familie onomastice Calinic, vechi nume calendaristic. Prezenţa numelui de Călin în documente e semnalată încă din anul 1391 în Ţara Făgăraşului. De la acest prenume a derivat şi numele unui sat din Argeş, Călineşti, atestat în anul 1388.

Există cîteva derivate ale numelui, cum ar fi; Călinaş, Călinel, Calincea sau Caliniţa, Călinescu.


3 gânduri despre „Origine nume Călin – Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.