amintirea filmelor · amintiri citite

Care este primul film pe care vi-l amintiți?

Sursă: Care este primul film pe care vi-l amintiți?

după o ideee preluată de pe adriangeorgescu.ro/

Care este primul film pe care vi-l amintiți?

În una din nopţile trecute, având o mică insomnie, îmi pierdeam timpul navigând prin lista de canale de televiziune în căutarea unui program care să mă acapareze. Citisem şi pe un blog o însemnare interesantă (cu titlul de mai sus) şi combinat cu găsirea unor posturi ce difuzau filme româneşti vechi mi s-a „înţepenit” şi mie în memorie întrebare: care o fi primul film pe care l-am vizionat?

Amintirile mele legate de acest subiect pornesc undeva în prima copilărie, pe la 3-4-5 ani, în comuna (pe-atunci, acum oraş) natală – o sală mai mare (cred că era căminul cultural) unde pe un perete se mişcau nişte imagini imense.

Un al doilea calup de amintiri se mută în oraşul Tg.-Jiu, locuiam iniţial într-un cartier muncitoresc mai la marginea oraşului, peste drum de Complexul pentru industrializarea lemnului – CIL – într-un mic bloc muncitoresc (aveam vedere la stradă, direct către CIL). Într-una din duminici mă văd căţărat pe geamul mare dinspre stradă uitându-mă cu jind cum în curte unii din colegii mei se jucau în curte, alţii împreună cu părinţii se urcau în autobuzul care avea staţie chiar un pic în dreapta blocului, pentru a merge în oraşul „mare”, în centru, pentru a-şi petrece în fel şi chip după-amiaza de duminică.

Eu eram pedepsit: în acea duminică nu am fost luat cu familia la film. Făcusem o trăznaie şi am fost închis singur în casă. Seara, soră-mea a vrut să-mi povestească filmul, dar… încăpăţânat, am refuzat.

Ei, abia după ce ne-am muta în noua locuinţă, în centru, într-un mare şi nou cartier muncitoresc, amintirile mele legate de primul fillm vizionat încep să prindă mai mult contur. În drum spre şcoală treceam zilnic pe lângă o clădire ce era peste drum de şcoală, una veche, ponosită – nici nu ştiu ce fusese înainte acolo, un fel de conac – se zvonea, acolo era un cinematograf, undeva la etaj. Cred că am văzut 2 sau trei filme acolo. Mai interesantă era cofetăria aflată la câţiva zeci de metri mai încolo.

Erau două străzi mari în acea zonă: strada principală, str. Victoriei ce străbătea oraşul din centru până la ieşirea către Craiova, şi perpendicular pe ea, strada Unirii – pe care locuiam noi, ce venea de la Râmnicu Vâlcea şi mergea undeva dincolo de combinatul de ciment de la Bârseşti, undeva spre Severin. Pe o stradă paralelă cu Unirii – str. Siretului (copil fiind mereu mă întrebam e Siretului sau Şiretului), ce trecea pe lângă Palatul Pionierilor, şi care apoi se intersecta şi ea cu Victoriei, în acea intersecţie se afla adevăratul cinematograf al oraşului, Cinema Victoria (azi Cinema Sergiu Nicolaescu). Era unul modern, aflat într-un complex cu diferite cooperative meşteşugăreşti. O sală imensă (pentru mine, la acea vreme, altfel modestă la 250-300 de locuri aşezate în amfiteatru, cu două ieţiri laterale care vara aveau uşile deschise acoperite cu draperii).

În această sală am vizionat filmul istoric românesc Tudor. Este primul fiml de care imi aduc aminte. Poate şi unde peste drum de blocul nostru se afla o „imensă” statuie a lui Tudor Vladimirescu, liceul cu acelaşi nume pe atunci lângă care era şi şcoala generală în care am petrecut primele 4 clase. Se discuta mult atunci pe marginea filmului, şi între cei mari, dar şi noi puştanii ne grozăveam imitând diferite şcene din film. Cred că atunci, în acea copilărie, l-am vizionat de vreo 4-5 ori (vă invit şi pe dv. să-l revedeţi în finalul amintirilor mele).

Mai exista o sală, Sala de spectacole „23 August” – azi Teatrul dramatic Elvira Godeanu. Era pe-atunci o sală de concerte, spectacole de teatru şi în lipsa lor cinematograf. Aici am participat activ ca jucător pe scenă (ca păpuşar şi ca membru al unei echie de teatru). Ca păpuşar am jucat şi pe o scenă în aer liber din Parcul Central…

În fine mai exista şi un Teatru de vară, unde de prin mai-iunie până în septembrie-octombrie, pe lângă spectacole şi concerte puteai viziona şi filme. Pe mine mă fascina când seara, plimbându-mă pe lângă acest loc, vedeam peste gard crâmpeie din vre-un fil proiecta pe imensul ecran.

Revin cu întrebarea din titlu: Care este primul film pe care vi-l amintiți că l-ați văzut? Aveți o poveste despre asta?

Vă invit, ca în postări independente să depănaţi aceste amintiri…

Un gând despre „Care este primul film pe care vi-l amintiți?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.