amintiri citite · amintiri religioase · amintiri spirituale

Îngerii au căzut în chip conștient, cu voia lor…

via Ingerii au cazut în chip constient, cu voia lor… Omul a cazut in chip inconstient, fara voia sa… omul face rau crezand ca face bine, fara a vedea ca raul poarta masca binelui, si aceasta din pricina intunecarii mintii si a cugetului sau

Sfântul Ignatie BRIANCIANINOV, OFRANDĂ MONAHILOR CONTEMPORANI, edit. EGUMENIȚA 2011

Pag. 309

Omul, deși s-a numărat în ceata îngerilor căzuți, totuși căderea lui, datorită chipului în care s-a săvârșit, a căpătat cu totul alt caracter decât căderea îngerilor. Îngerii au căzut în chip conștient, cu voia lorei înșiși și-au făcut rău. Și, săvârșind o fărădelege, s-au îndreptat cu înverșunare spre alta. Din aceste pricini s-au lipsit de tot binele, s-au umplut de răutate și singura lor însușire este această răutate.

Omul a căzut în chip inconștient, fără voia safiind ademenit și înșelat. Din această pricină, binele lui firesc nu s-a nimicit, dar s-a amestecat cu răutateaîngerilor căzuți. Iar acest bine firesc, fiind amestecat cu răutatea și otrăvit de răutate, a devenit nefolositorneîndestulător și nevrednic de Dumnezeu, Care este binele cel mai curat și adevărat. Îndeobște, omul face rău crezând că face bine, fără a vedea că răul poartă masca binelui, și aceasta din pricina întunecării minții și a cugetului săuDuhurile căzute fac rău de dragul răului, aflându-și desfătarea și slava în săvârșirea răului.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.