amintirea jocurilor · amintiri citite · amintiri eterogene · amintiri internistice · amintiri istorice · amintiri turistice

Patinaj interbelic si…artistic!

via Patinaj interbelic si…artistic!

Patinaj interbelic si…artistic!

    In perioada interbelica, la fel ca astazi, bucurestenii patinau frecvent, atat pe strazile capitalei acoperite cu gheata si polei, cat si in locuri special amenajate, numite, generic, patinoare. In paginile Ilustratiunii romane si, ceva mai rar, in cele ale Realitatii ilustrate, patinatorii erau deseori (chiar prea des!) imortalizati in fotografii, publicate numar de numar, de la inceputul pana la sfarsitul iernii. De unde deducem ca interbelicii iubeau cu patima acest sport. Nu-i vorba, le iubeau ei si pe celelalte, cu precadere schiul, dar pentru multi costurile unei vilegiaturi la munte, la Predeal, de exemplu, erau prea ridicate. Unde mai pui ca timpul era pretios, iar vacantele prea rare si prea scurte. Cum patinajul era singurul sport de iarna accesibil  imediat, la un tramvai, autobuz sau mers pe jos distanta, se intelege de ce bucurestenii se inghesuiau sa-si petreaca astfel timpul liber.
   Doleantele si nevoile locuitorilor capitalei vor fi de altfel ascultate, oficialitatile inaugurand in iarna anului 1933 o partie “urbana”, in Valea Plangerii (zona mlastinoasa, printre altele si groapa de gunoi a capitalei), langa dealul Vacaresti. Nu mai e nevoie sa spunem ca bucurestenii au dat navala, fie cu saniuta, fie cu schiurile, sa se bucure de zapada si de iarna.
     Sa revenim insa la patinaj. Cunoasteti probabil deja zecile de imagini (desenate sau pictate) si fotografii cu gheata intesata de patinatori a Cismigiului, ce isi fac aparitia inca de dinaintea Marele Razboi si care amintesc duios-modern de talourile de gen ale lui Brueghel sau Avercamp. Duios-modern si duios-artistic, desigur!, pentru ca in perioada interbelica patinatorii se chinuie sa pozeze cat mai elegant si rafinat in fata aparatului.

Inca din secolul al XIX-lea, de altfel, boierii tineri obicinuiau sa patineze pe suprafata inghetata bocna a lacului din Cismigiu, ba chiar sa organizeze si un soi de competitii pe mai multe categorii, cum ar fi cursa de “mica iuteala” (inconjurarea lacului o singura data), proba de “figuri” de 15 minute, cursa de “vanatoare a drapelului” (inconjurarea lacului de doua ori, fara sa i se ia concurentului drapelul din mana) si cursa de fond (ocolul lacului de trei ori). Concursuri se organizau si in perioada interbelica, dupa cum atesta  imaginile din ”Realitatea ilustrata”, care a fost chiar initiatoarea  competitiilor de viteza si de figuri pe care le puteti vedea ceva mai jos. Dupa cum se poate vedea, nu erau prezenti doar “boierii”, ci si tinerii interbelici apartinand claselor medii, sa le zicem burgheze.

   Cismigiul nu era insa singurul loc din capitala in care iti puteai uza si utiliza patinele. Dintr-un ghid al Bucurestilor din 1934 aflam ca mai erau 4 astfel de patinoare: parcul Otetelesanu, patinoarul de la strandul Kiseleff, cel din Parcul Carol si patinoarul Moto-Clubului roman. Despre ultimele trei nu am reusit sa aflam mare lucru, in schimb despre primul “Ilustratiunea romana” ne informeaza ca avea gheata artificiala si era locul predilect de intalnire al snobilor. Probabil boierii romani se mutasera ceva mai la nord, lasand Cismigiul si altor categorii sociale.

     Ca orice loc de adunare obsteasca recreativa, patinoarul era si un spatiu al afisarii, podium subtil pentru defilarea diverselor si uneori extravagantelor mode interbelice, atat feminine, cat si masculine, dupa cum ne releva aceste imagini din ”Ilustratiunea romana”.
Priviti va rog cu atentie costumatia domnului din stanga, care isi asorteaza sosetele-parazapezi cu puloverul. Nici bereta chic a tanarului din dreapta nu e de lepadat.
Domnisoara din imagine stie cum sa atraga privirile masculine, cei doi domni de pe fundal oprindu-se pesemne sa ii admire costumatia pufoasa.
  Iar magazinele de moda se grabeau, in chip natural, sa raspunda cererii crescande de ”ghete de patinaj”, mai ales in randul populatiunii feminine. Avem asadar de a face in partea stanga cu o reclama din ”Ilustratiunea romana” la magazinul Mociornita, aprovizionat cum se cuvine cu echipamentul necesar doamnelor.Tinta predilecta a fotografilor erau insa evident sarmantele prezente feminine, imortalizate cu atata insistenta, incat ne miram ca nu aparuse un concurs de frumusete Miss patinoar, similar concursului Miss Strand de pe Kiseleff, de exemplu, tinut in timpul verii. Ce-i drept, se impunea, din cauza frigului, doar costumatia in straturi multiple, care dezvaluiau prea putin din corpul domnisoarelor, care pe timp de vara defilau indraznete la proba “tricourilor de plaje”.

Desi prezent inca din secolul al XIX-lea, patinajul dobandeste, in anii ’30 ai veacului de trecut, dupa cum afirma si “Ilustratiunea romana”, o popularitate nebanuita in randul bucurestenilor. Inclinatia crescanda catre activitatile sportive trebuie pusa fara indoiala si in legatura cu paradigma dominanta in epoca in spatiul occidental, in care corpul nu doar se elibereaza de constrangatoarele vesminte antebelice, ci si capata o mai mare libertate de miscare. Cultul corpului va fi printre altele exacerbat in Germania nazista, care va promova o alura aeriana atletica, culme antropologica a speciei. Dincolo insa de manifestarile usor patologice ale imaginii “corpului sanatos” si “antrenat”, anii ’30 stabilizeaza noua paradigma, care se va accentua dupa razboi, a activitatii fizice constante, legitimate medical, menite sa mentina corpul vesnic “tanar”, “ferm” si “functional”.

 

sursa: diferite numere de iarna ale “Ilustratiunii romane” si “Realitatii ilustrate” din anii ’30 si lucrarea lui George Potra, “Din Bucurestii de altadata”, volumul I, toate consultate online pe situl Bibliotecii Digitale a Bucurestilor si pe situl Bibliotecii Digitale a BCU “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.